OLIVOVÝ OLEJ
HISTORIE OLIVOVÉHO OLEJE
Legendární olivovník a olej získaný z jeho plodů doprovází lidstvo během celé jeho historie. Již před 8000 lety byly olivy pěstovány na Středním Východě a první plantáže se objevily pravděpodobně v Sýrii nebo na Krétě. Féničané poté rozšířili pěstování oliv do celého středomoří, severní Afriky a jižní Evropy. Řekové se postarali o znásobení kultivaru olivovníku na svých územích, ale až Římané vyzkoušeli pěstování olivovníku ve všech oblastech, které dobyli. První nástroje a nové technologie na lisování oleje pochází taktéž od Římanů, kteří zdokonalili také jeho skladování a prodloužili tak jeho trvanlivost. Již od prvopočátku byl olivovník i jeho plody používány jak v běžném životě tak i v náboženství. Olivový olej nebyl používán pouze na ochucení pokrmů, ale také k masážím a v kosmetice. Homérské eposy popisují užívání olivového oleje výlučně pro potřebu úklidu a hygieny.
OLIVOVÝ OLEJ Z REGIONU APULIE
Apulie patří k nejúrodnějším regionům jihu Itálie. Pro rovinatý terén a příznivé středomořské klima je oblast vhodná pro výrobu zeleniny (artyčoky, lilky, cukety), tvrdé pšenice a dalších zemědělských plodin a hlavně pro pěstování oliv. Apulie je s více než 50 miliony olivových stromů největším producentem oliv a olivového oleje v Itálii.
IL ROSONE - extra panenský olivový olej
Il Rosone neboli rozeta je dekorativní prvek ve tvaru kruhového okna, který se používal na zdobení fasád románských a gotických kostelů. Současně je „Il Rosone„ i znakem pro olivové oleje té nejvyšší kvality.
Olivový olej Il Rosone je olej nejvyšší kategorie a vyrábí se z oliv odrůdy „Coratina“. Oleje mají lahodnou chuť čerstvé olivy, chuť mandlově nahořklou a lehce ovocnou, dochuť artyčoková. Oleje mohou mít různé odstíny zelené barvy dle roku produkce a dle typu filtrovaných a nefiltrovaných olejů. U nefiltrovaných olivových olejů je typická opálová barva z důvodu přítomnosti mikrofragmentované suspenze oliv. Chuť je nahořklá a typicky pikantní.
Zárukou kvality a výrazné chuti oleje Il Rosone je, že se na výrobu oleje používá pouze jedna odrůda. Odrůda Coratina a z ní lisovaný jednodruhový olivový olej je pro Apulii typický. Znalci z oblasti gastronomie si ho velmi cení hlavně pro jeho výraznou chuť. Extra panenský olivový olej Il Rosone je certifikován obchodní komorou zemí Bari jako D.O.P. což je chráněné označení původu. Certifikát D.O.P. je garancí původu suroviny, zpracování oliv a také kvality vyráběného oleje.