OLIVOVÝ OLEJ V GASTRONOMII
POUŽITÍ OLIVOVÉHO OLEJE V GASTRONOMII
Pro gastronomii má olivový olej nenahraditelný význam především díky velmi dobré chuti a vůni a současně je lehce stravitelný. Díky olivovému oleji jsou pokrmy lehké s vyváženou chuťí. Extra panenský olivový olej se používá ve studené kuchyni především k dochucení zeleninových salátů, ale olivový olej je stejně ideální i pro pečení, vaření a fritování. Olivový olej je na rozdíl od jiných rostlinných olejů odolnější vůči vysokým teplotám a nepřepaluje se.
Při přípravě salátů doporučujeme zeleninu nejdříve polít olivovým olejem a teprve poté přidat koření, sůl, ocet či citrón, protože olivový olej uchovává zeleninu čerstvou a křupavou.
Masa pečená a marinovaná s olivovým olejem jsou chutnější, protože olivový olej zjemňuje chuť masa a pomáhá rozvinout chuť a aroma koření a bylinek.
RECEPTY S OLIVOVÝM OLEJEM
Caprese - mozzarella s rajčaty
400g rajčat
200g mozarella
olivový olej (nejlépe Il Rosone Extra Vergine)
čerstvá bazalka
sůl
Vyzrálá, ale pevná rajčata nakrájíme na tenké plátky.
Stejně i Mozzarellu nakrájíme na tenší plátky.
Oboje uložíme střídavě na talíř a posypeme čerstvou bazalkou (vcelku, natrhanou nebo nastříhanou).
Každý si pak osolí, popřípadě okoření a poleje salát olejem podle chuti.
Spagetti Alio e Olio Con Pomodoro
1 špagety
2 rajčata
1 stroužek česneku
1-2 ks chilli papričky
1 lžíce strouhaného parmazánu
4 lžíce olivového oleje Il Rosone
Rajčata naložená v oleji nakrájejte a dejte na pánev, aniž byste ji předtím mastili. Přidejte jeden velký stroužek česneku (protlačený), jednu nasekanou chilli papričku, osolte, přidejte olivy nakrájené na menší kolečka. Na pánvi zeleninu jen ohřívejte na mírném ohni. Špagety uvařené dle návodu (do vody přidejte lžičku olivového oleje) ochuťte kořením na špagety, dosolte. Ke špagetám přimíchejte směs z pánve a servírujte. Na talíři posypte trochou strouhaného parmezánu.
Rukola salát s olivovým olejem, citronem a parmazánem
2 svazky rukoly, (promyjte a okapané roztrhejte)
1/4 šálku extra panenský olivový olej
šťáva z 1/2 citronu
sůl a čerstvě mletý černý pepř
Parmigiano Reggiano
V servírovací míse pokapeme rukolu olejem, citronovou šťávou a posypeme solí a pepřem. Promícháme, aby byl celý salát ochucený kořením a olejem. Před podáváním přidejte tenké plátky parmazánu. Můžete použít škrabku na brambory.
Nugátový dort (torta alla gianduja)
Těsto:
110g hladké mouky
50g cukru krupice
45g másla
1/5 kypřícího prášku
10g kakaa
2 žloutky
2 lžíce oleje extra virgin Il Rosone
Špetka soli
Krém:
150g Nutelly
50g hořké čokolády
100ml smetany
100ml mléka
1 vejce
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme půl hodiny odležet ve folii v lednici. Formu vymažeme máslem a vyložíme asi 2/3 těsta, vyrobíme tak dno dortu. Zbytkem těsta vyložíme formu ze stran.
Ve vodní lázni rozpustíme nutellu, čokoládu, mléko a smetanu. Po vychladnutí vmícháme jedno celé vejce a nalijeme do formy, pečeme v předehřáté troubě na
175 stupňů asi 20 min.